SREDSTVA MINISTARSTVA KULTURE ZA LOVREČKO KULTURNO DOBRO

Općina Sveti Lovreč dobila je značajna sredstva Ministarstva kulture i medija za sanacijske zahvate te prezentacijske radove. 
Očuvati prekrasne srednjovjekovne zidine od izuzetne povijesne i kulturne važnosti mukotrpan je i detaljan posao, a jednako tako i skupocjen. Stoga je za njihovu prezervaciju i sanaciju potrebno izdvajati jako puno novčanih sredstava. Već nekoliko godina zaredom Sveti Lovreč dobiva namjenska sredstva za obnovu gradskih zidina od Ministarstva kulture i medija; naravno, prije samih građevinskih radova treba lokaciju istražiti, uz prethodne konzervatorsko-arheološke radnje - ovdje svakako velika zasluga ide Hrvatskom restauratorskom zavodu, odjel Vodnjan-Juršići te Konzervatorskom uredu Pula, što je područni odjel Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture. 
Dakle, nakon što je završen postupak odabira programa prijavljenih na "Javni poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2023. godinu" i nakon razmatranja velikog broja pristiglih zahtjeva, izvršene procjene prioriteta i potreba, te u skladu s financijskim mogućnostima Ministarstva kulture i medija, prijedlog programa: Sveti Lovreč Pazenatički, Gradske zidine uvršten je u "Program financiranja zaštite kulturnih dobara za 2023. godinu".

Ono što je najvažnije za istaknuti jest to da će resorno Ministarstvo osigurati Općini Sveti Lovreč sredstva u iznosu od nevjerojatnih 46.452,98 EUR / 350.000,00 HRK za građevinsku sanaciju i radove prezentacije.

To, pak, znači da će starogradska jezgra Svetog Lovreča u dogledno vrijeme imati očuvaniju kulturnu baštinu, puno veća saznanja o povijesti samog Svetog Lovreča i njegovog urbanističkog razvoja, kao i arheo-park što će jednog dana  djelovati kao društveni, kulturni i turistički centar već ionako povijesnom i kulturnom baštinom bogatog Svetog Lovreča.


<<< Povratak