RESTAURACIJA OLTARNE SLIKE U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA

Osim za gradske zidine, Ministarstvo kulture i medija dodijelilo je sredstva i za restauraciju oltarne slike naziva "Bogorodica Karmelska predaje škapular sv. Šimunu Stocku, sveci, slavljenici lepantske pobjede i duše u čistilištu".
Od navedenog resornog ministarstva Općina Sveti Lovreč dobila je još jednu "financijsku injekciju" i to u iznosu od 5.580,99 € / 42.050,00 kn za konzervatorsko-restauratorske radove oltarne slike naziva "Bogorodica Karmelska predaje škapular sv. Šimunu Stocku, sveci, slavljenici lepantske pobjede i duše u čistilištu", ujedno (preventivno) zaštićene kao kulturno dobro i upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i koja se nalazi u župnoj crkvi (odnosno, tehnički gledano bazilici) sv. Martina u Svetom Lovreču.
Dolazeći u našu velebnu crkvu sv. Martina, istina, prvo upadaju u oči freske iz 11. i 15. stoljeća, najstarije funkcionalne orgulje u Istri - rad velikog graditelja orgulja Petra Nakića iz 1735. godine, pa čak i kripta s relikvijama svetih Viktora i Korone, a koji je dao izraditi Alvise Tasso, ujak poznatog pisca Torquata Tassa.
Međutim, i ova oltarna slika, čiju je izradnju financirao dotični Zuane Marcovich (Zvane (Ivan) Marković), i o kojem nemamo puno podataka, izuzetno je lijep primjer barokne umjetnosti. 
Na njoj se, osim naslovnog motiva Bogorodice Karmelske, nalazi i svetac Šimun Stock, engleski svetac iz razdoblja razvijenog srednjeg vijeka (12./13. st.), iz karmelićanskog reda, te nekoliko ključnih povijesnih figura iz razdoblja odigravanja Lepantske bitke, 1571., jedne od najvažnijih pomorskih bitaka u povijesti, kada su se sukobile snage kršćanskog saveza Svete alijanse i Osmanskog carstva. Tada je kršćanske strana pobijedila, a među slavljenicima (koji se također vide na slici) su i tadašnji papa Pio V., svetorimski njemački car Maksimilijan II. Habsburgovac, španjolski kralj Filip II. te mletački dužd Alvise Mocenigo.
Spoj pobožnosti i povijesnog mementa na jednoj slici, omeđene predivno izrezbarenim, ali dotrajalim drvenim okvirom. 
Nakon konzervatorsko-restauratorskih radova, ova će oltarna slika zasjati sjajem poput izvornika iz 17. stoljeća. Veliki je to dobitak za našu župnu crkvu, ali i kulturu cijelog područja! 

Dokumenti za preuzimanje:


<<< Povratak